12 Ocak 2019 Cumartesi

Tıbbi Amaçlarla Kullanılan Bitkilerin İlaçlarla Etkileşimi


Bazı bitkiler yorgunluğun giderilmesi gibi durumlarda olumlu yönde psikolojik etki yapmış olabilirler, kişide genel bir kendini iyi hissetme hali ortaya çıkarabilirler.

Ancak kişinin halen aldığı ilaçlar varsa bunlarla etkileşebilecekleri ve bunların etkinliklerini azaltma ya da çoğaltma şeklinde değiştirebilecekleri unutulmamalıdır


Bu konuda örnek olarak Ginkgo biloba’nın bazı ilaçlarla etkileşimi üzerinde durulabilir: Trazodon ile birlikte G. biloba ekstraktı alan yaşlı bir hastada koma gelişmiştir.

Ginkgo ekstraktının yüksek dozları antikonvülsanların etkinliğini azaltabildiğinden epileptik atakların kontrolünü zorlaştırır.

Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (Selective serotonin reuptake inhibitors, SSRI) ile birlikte Ginkgo tüketimi rijidite, taşikardi, hipertermi, terleme vb. belirtileriyle seyreden ‘serotonin sendromu’na yol açar.

Ayrıca, kan basıncını, kan şekerini düşürdüğünden ve kan viskozitesini azaltıcı etkileri olduğundan, bu etkileri gösteren ilaçları alan hastalar Ginkgo kullanmamalıdır (69, 70). Mevcut diğer bazı bilgiler bir tablo halinde verilmiştir (Tablo 1).

1 yorum:

  1. Yıllardır blog yazarlıgı yapmaktayım bloggerlık ve we yazarlıgı konusunda içerikler üretmekteyim bu kadar ilk bakışta emek verildigi belli olan özenilerek hazırlanmış blogu ilk defa gördüm desem mübalaga olmaz teşekkürler elinize saglık
    blogumuzu takip etmeyi unutmayın
    https://ndiy10.blogspot.com/

    YanıtlaSil

MERHABA ARKADAŞLAR YORUMLARINIZ BENİM İÇİN KIYMETLİDİR. YORUMLARINIZI BİZLERLE PAYLAŞMAYI UNUTMAYINIZ