4 Şubat 2019 Pazartesi

Yeşil Çayın Zayıflamaya Faydası var mı?

Bitki çayı

Yeşil çay, siyah çay (ülkemizde en çok tüketilen çay), ve oolong çayı ile aynı bitkiden üretilmektedir. Yani, siyah çayla, yeşil çay yaprakları, aynı bitkinin, “çay bitkisi” olarak adlandırılan camellia sinensis’in yapraklarıdır. Uzmanların yeşil çayın faydalarını bu kadar sık dile getirmesinin, ancak hali hazırda yaygın olarak içilen siyah çaydan pek bahsetmemelerinin nedeni çay yapraklarının işlenme biçimi.


Siyah çay üretilirken kullanılan yöntem, yeşil çay üretiminde kullanılan yönteme oranla yaprakların daha fazla oksitlenmesine neden olduğu için siyah çayın besleyici özelliği önemli oranda azalıyor. Yeşil çay yaprakları ise daha az işlendiği için antioksidan özelliğini büyük oranda koruyor. Bu nedenle yeşil çayın faydaları daha çok ön plana çıkıyor.


Aynı bitkiden üretilmesine rağmen yeşil ve siyah çay arasındaki farkın ne olduğu konusunda kısa bir girişten sonra esas sorumuza geçelim “yeşil çay zayıflatır mı?”.
Son yıllarda TV’ye, gazetelere çıkan, kilo vermiş ünlülerin pek çoğundan “günde 2-3 bardak yeşil çay içerek zayıfladım” açıklamalarını hepimiz duyduk. Hemen söyleyeyim “sadece yeşil çay içerek zayıflama” mümkün değil.
Şöyle düşünün; diyelim ki her gün metabolizmanız 2000 kaloriye ihtiyaç duyuyor ve siz bu 2000 kaloriyi gün boyu tükettiğiniz içecek ve yiyeceklerden alıyorsunuz. Bu durumda yeşil çay içseniz de içmeseniz de kilonuz sabit kalacaktır. Kilo vermek için önce bu 2000 kaloriyi 1600-1700’lere çekmeniz gerekiyor. Üstelik kısa süreli değil, kilo vermek için en az 2-3 ay yaktığınızdan daha az kalori almalısınız. Tabi yaktığınız kaloriyi düzenli egzersizle çoğaltırsanız daha kısa sürede, sağlıklı kilo verebilirsiniz.

Peki, yeşil çayın zayıflamaya hiç mi etkisi yok?

Var. Eğer kalori kontrolü yaptığınız bir beslenme biçimini, düzenli egzersizle birleştirirseniz, bu noktada yeşil çay, iştahı bastırmada, yağ yakmada ve vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri sağlamada yardımcınız olabilir.
Yeşil çaya antioksidan özelliğini veren bitkisel bir bileşen olan polifenoller aynı zamanda yağ yakılmasını hızlandırıyor. Bunu ben söylemiyorum bu konuda yapılan pek çok bilimsel araştırma, yeşil çayda bol miktarda bulunan bir polifenol türü olan “kateşinlerin” kolesterol seviyesini dengelediği ve yağ yakılmasına yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.
Aynı vücut kitle indeksi (BMI) rakamına sahip ve bel çevresi aynı ölçüde olan 35 Japon erkeğin katıldığı bir çalışmada, 3 ay boyunca düzenli olarak kateşin (yeşil çay özü ve oolong çayı) alanların, almayanlara oranla 2,5 ile 1 kilo arasında daha fazla kilo verdikleri belirlenmiş. Tabi araştırmaya katılanların hepsi her gün aynı gıdaları tüketmiş.
Sonuç olarak sağlıklı bir diyet uyguluyorsanız ve egzersiz yapıyorsanız, yağlardan daha çabuk kurtulmak için yeşil çaydan faydalanabilirsiniz. Ancak kilo almanıza veya aynı kiloda kalmanıza neden olan beslenme şekline devam ederseniz ve hareketsiz bir yaşam sürerseniz yeşil çayın size pek bir faydası olmayacaktır.

2 yorum:

  1. Yeşil çayı düzenli olarak tüketenlerdeniz. Kilo vermek istiyorsak eksik etmemeliyiz.

    YanıtlaSil
  2. eğlenceli ilginç etkileyiciyi nasıl yaptın

    YanıtlaSil

MERHABA ARKADAŞLAR YORUMLARINIZ BENİM İÇİN KIYMETLİDİR. YORUMLARINIZI BİZLERLE PAYLAŞMAYI UNUTMAYINIZ