28 Ocak 2019 Pazartesi

Cumalıkızık Köyü Gezilecek Yerler ve Kahvaltı Şenliği


Cumalıkızık, geçmişten günümüze en iyi korunmuş köylerden birisi. Tarihin içinde dolaşmak, dağ havası solumak ya da insanı sarhoş edecek derece güzel, kendine has evler görmek isteyenler için biçilmiş kaftan.


Cumalıkızık isminin neren geldiğine dair anlatılan birkaç rivayet var. Kızık, göçmen yani konargöçer Türklere verilen isim. 14. yy da Bursa’ya yerleştikleri düşünülüyor. Civar köylerdeki insanların cuma namazı için bu köye geldiği ve böylece köyün Cumalıkızık adını aldığı varsayılıyor. Köyün çevresinde başka kızık köyleri de var. Değirmenlikızık, hamamlıkızık bunlardan bazıları. Aslında 15 kadar kızık köyü varmış, ancak Kurtuluş Savaşında bazı köyler yakılarak yok edilmiş.




Köyün evleri, bir başka güzel. Evler en fazla üç katlı ve Osmanlı mimarisiyle inşaa edilmiş. Yüksek duvarların eşlik ettiği avlulu evleri, cumbalar süslüyor. Dişardan bakan birisi içeriyi göremiyor. Sarı, mor, mavi boyanan evler; çiçek açan bahçeleri andırıyor. Cumalıkızık’ta gezerken nereye bakacağınızı, neyin fotoğrafını çekeceğinizi şaşırıyorsunuz. Köyü gezmek sadece birkaç saatinizi alıyor, ancak anlatacağınız o kadar çok anı birikiyor ki gönül heybenizde.

Cumalıkızık, 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınıyor. Yani köyün değeri tescilleniyor. Kınalı Kar dizisinin bu köyde çekilmesiyle birlikte insanların akın ettiği, ünlü köylerimizden birisi haline geliyor. Üstelik ulaşım çok kolay. Bursa’ya sadece 2 saat uzaklıkta.





Şimdilerde yoğun ilgiden dolayı köylüler, evlerini çay bahçesi ya da kahvaltı salonu gibi kullanıyor. Şalvarlı teyzeler, bir taraftan hamur açarken bir taraftan ocağın başında hamur pişiriyor. Burda, ne gözlemeye doyum oluyor ne de çaya.

Gelelim Cumalıkızık kahvaltı şenliğine. Özellikle Bursa halkı, hem nefes almak hem de stres atmak için özellikle hafta sonları bu köyü tercih ediyor. Reçelleri, köylü teyzeler evlerinde yapıyor. Uludağın eteklerinde çam ormanları içinde, tarihi bir mekanda, köy kahvaltısı yapmak bütün stresinizi alıp götürüyor.

BENZER MAKALELER

Singapur Havayolları Yeni First Class Süitlerini Tanıttı.

10 yorum:

  1. çok keyif alarak gezdiğim bir köy. çokta güzel anlatmışsınız teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Yalova'da yaşıyorum ve yılda en az 3 kez gidip kahvaltı yapıyorum Cumalıkızık'ta. Ancak artık çok çok kalabalık olmaya başladı. Yürümek bile zor oluyor

    YanıtlaSil
  3. Bina olmayan, yeşillikler içinde olan yerlere bayılıyorum. keşke blog yazarlığı hayatımızı geçindirecek kadar para kazandırabilse de böyle bir yere yerleşip sonsuza kadar blog yazarak yaşasak.

    YanıtlaSil
  4. Halit AKBULUT29 Ocak 2019 05:58

    Keyif alarak okuduğum güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Yakın ve pratik bir yer sanırım.En yakın zamanda uğrayacağımı umut ediyorum.Rengarenk olması ayrı bir güzelliği olmuş Cumalıkızık Köyü'nün..

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar güzel yerlerimiz var .
    Henüz görmemiş olanlar için çok güzel bir paylaşım olmuş .

    YanıtlaSil
  7. burayı görünce tıpkı bizim sille yöremiz aklıma geldi çok benziyor nerdeyse aynı

    YanıtlaSil
  8. Cumalıkızık ne güzel bir yermiş. Siz de çok keyifli anlatmışsınız. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Daha önce görmediğim bir yer. Yazınız sonrası çok.mersk ettim. Eminim Mayis ve Haziran da daha da güzel.olur.

    YanıtlaSil
  10. cok guzel ve merak uyandırıcı bir yermıs

    YanıtlaSil

MERHABA ARKADAŞLAR YORUMLARINIZ BENİM İÇİN KIYMETLİDİR. YORUMLARINIZI BİZLERLE PAYLAŞMAYI UNUTMAYINIZ